Warm welkom

“Welkom in Deventer!” 

Het is mij de afgelopen periode heel vaak gezegd en wij voelen ons ook welkom. Deventer is een prachtige stad, omringd met mooie dorpen. Er gebeurt van alles in de wijken, mensen willen wat van hun buurt maken. Het Slim Warmtenet Zandweerd is daar een heel mooi voorbeeld van. Een duidelijke ambitie uitspreken, dat staat mij aan: uiteindelijk 2000 woningen aansluiten op het warmtenet en van het aardgas af. Daarmee draagt Zandweerd stevig bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2 in onze gemeente. Daar mag de wijk straks trots op zijn. 

Uniek Project

Het Slim Warmtenet was één van de eerste projecten waarmee ik in het stadhuis kennismaakte. Inwoners van Zandweerd maken deel uit van een uniek project waarbij het niet alleen gaat om groen praten, maar ook groen doen! 
Al ongeveer 210 huishoudens van Zandweerd zijn inmiddels aangesloten op het Slim Warmtenet Zandweerd en vele zullen nog volgen. 

Rondje Deventer

Sinds 24 januari ben ik wethouder van Deventer, als opvolger van Thomas Walder, nadat ik vijf jaar wethouder ben geweest in Losser. Mijn vrouw Eva en ik hebben inmiddels een huis gekocht in Deventer, waar we deze zomer naartoe verhuizen (sorry, geen Zandweerd...). Daar kijken wij beiden naar uit, want in mijn ogen kan ik het werk als wethouder het best uitvoeren als ik ook in de gemeente woon en actief onderdeel  uitmaak van de samenleving. Tot dan probeer ik Deventer op allerlei manieren zo snel en zo goed mogelijk te leren kennen. Wekelijks loop ik hard en door steeds een ander rondje te kiezen, ontdek ik heel Deventer.

Warmte

Milieu, Economie en Energie zijn grofweg de onderwerpen waar ik als wethouder verantwoordelijk voor ben. Het Slim Warmtenet Zandweerd, maar ook de ontwikkelingen rond waterstof verdienen meer aandacht. We hebben het vaak over energie van windmolens en zonneparken, maar met het dichtslibben van het elektriciteitsnet zijn waterstof en warmte als energiebronnen minstens zo belangrijk. 

Mensen in de Wijk

Om een initiatief als het Slim Warmtenet Zandweerd tot een succes te maken, zijn de mensen in de wijk absoluut het állerbelangrijkst. Vrijwilligers, aangejaagd door het Duurzaamheidsteam Zandweerd, zorgen voor reuring en verbinding in de wijk. Zij vormen voor ons de schakel om goed aangesloten te blijven bij wat er leeft in Zandweerd. ‘Van de wijk, voor de wijk en door de wijk’; jullie rooien het met elkaar. Het sluit ook het meest aan bij wat ik het liefst doe, met mensen in gesprek over wat hen bezighoudt, welke mooie dingen zij voor Deventer doen, maar natuurlijk ook waar ze tegenaan lopen. Laten we dat afspreken!