Wat een mazzel!

In onze wijk gaat het gebeuren. De Zandweerd wordt verwarmd met water dat, als we het níet zouden benutten, de IJssel in zou stromen. Warm en schoon water dat met behulp van een warmtewisselaar het gebruik van aardgas overbodig maakt. 

In een groot deel van de wijk zetten we de stap naar een duurzaam, lokaal warmtenet en de zekerheid van een vaste energieprijs. Een warm welkom: als je nu meedoet, haal je het beste aanbod in huis. 

  • Betaalbaar: een stabiel tarief, goedkoper dan gas. 
  • Comfortabel: een gelijkmatige temperatuur voor een comfortabel binnenklimaat. 
  • Duurzaam: gebruikmaken van duurzame bronnen.
  • Lokaal: een warmtekringloop voor en door de buurt. 
  • Toekomstbestendig: flexibel, efficiënt en vrij van fossiele brandstoffen.

Betrouwbaar 

‘Warmte van de buren voor de buren’, daar gaat het om bij Slim Warmtenet Zandweer. De bron voor het warmtenet is de warmte van het gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rzi) van waterschap Drents Overijsselse Delta. In het land zijn financiële tegenvallers gebleken met andere bronnen, zoals een afvalverwerkingsinstallatie. Die tegenvallers worden afgewenteld op de bewoners. Dat risico loop je niet met de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Deventer, die betrouwbaar is in levering en daardoor ook financieel betrouwbaar. 

Gemeente = eigenaar

Het bijzondere aan het warmtenet in Deventer, is dat de gemeente zelf eigenaar is. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar toe besloten. Daarmee is het een publieke warmtenet en wordt er niet gestuurd op winsten die door de deelnemende partijen behaald moeten worden. De gemeente stuurt op lage kosten en betaalbare tarieven, die liggen voor zowel de variabele prijs als het vastrecht aanzienlijk lager dan bij andere warmtenetten in Nederland. “Zekerheid op het gebied van tarieven en levering is belangrijk. We zijn ervan overtuigd dat we bewoners op die manier mee kunnen krijgen en ook zo bijdragen aan de energietransitie.”