Veelgestelde vragen
Mijn portemonnee
Ja, er zijn aansluitkosten voor warmtenet. Er zijn subsidies of financieringsopties om deze kosten te verlagen.
De overheid geeft subsidie voor het aansluiten op het warmtenet. Om deze subsidie te ontvangen moet je woning helemaal van het gas af zijn, dus ook voor het koken of een gashaard kun je dan geen gas meer gebruiken. De hoogte van de subsidie vind je op ISDE: Aansluiting op een warmtenet woningeigenaren(Verwijst naar een externe website).
De maandelijkse kosten bestaan uit een vastrecht (vaste leveringskosten) en een bedrag voor het verbruik. We werken aan een digitaal hulpmiddel op deze website waar je zelf je kosten kunt gaan berekenen. Mocht je nu al inzicht willen hebben? Mail dan je jaarverbruik aan warmtenetzandweerd@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres) en we maken voor jou inzichtelijk wat het je kost.
Alle klanten ontvangen, net als bij andere energieleveranciers van andere warmtebronnen en warmteleveranciers een maandelijkse factuur en een jaarafrekening. Hierin staat vermeld wat de vaste kosten zijn en wat je verbruik is geweest. Zo heb je altijd inzicht in je gemaakte kosten. Het is ook mogelijk om via de website tussentijds je verbruik in te zien.
Ben je al aangesloten op het warmtenet? Klik dan rechts bovenin op de knop “mijn warmte”.
Dit is een vast bedrag per maand dat je altijd betaalt, ongeacht hoeveel energie je verbruikt. De term vastrecht wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, in plaats daarvan spreken de meeste energieleveranciers over vaste leveringskosten.
De verhuurders betalen de aansluitkosten voor de eigen woningen op het warmtenet. We hebben met elkaar afgesproken dat de kosten voor warmte betaalbaar moeten blijven.
Het kan zijn dat je verhuurder nog andere werkzaamheden aan je woning gaat uitvoeren waar je wel een huurverhoging voor kunt krijgen. Als je wilt weten wat voor jou van toepassing is, neem dan contact op met je verhuurder.
De onroerende zaken belasting (OZB) is een percentage van de WOZ-waarde van de woning waar je de eigenaar van bent. Huur je de woning? Dan betaal je geen OZB belasting.
Het percentage wordt door de gemeenteraad vastgesteld en kan niet zomaar veranderd worden. De hoogte van de OZB wordt bepaald door de WOZ-waarde van jouw woning. We weten op dit moment niet of een aansluiting op het warmtenet invloed heeft op je WOZ-waarde.
Er zijn duurzame systemen zoals een warmtepomp of airco met een boiler. Deze vragen meer onderhoud en ruimte in huis én vaak zijn ook de kosten hoger.
Er zijn meerdere mogelijkheden. Ben je van plan om aan te sluiten op het Slim Warmtenet Zandweerd, dan kan een huurketel voorlopig een slimme uitkomst zijn. Totdat het warmtenet bij je wordt aangesloten.
Ja, de bediening van je verwarming in huis blijft hetzelfde en kan je dus regelen met een thermostaat
Het is niet mogelijk om je eigen warmteleverancier te kiezen. De gemeente Deventer is eigenaar en warmteleverancier van het warmtenet.
De aanleg van Slim Warmtenet Zandweerd gebeurt in stappen. Als woningeigenaar in Zandweerd krijg je van de gemeente zodra je je kunt aanmelden een aanbod om aan te sluiten op het warmtenet. De exacte planning van de aanleg is nog niet af.
Mijn koophuis
De gemeente Deventer denkt na over mogelijkheden om hierin tegemoet te komen. Hoe dit er precies uit komt te zien, weten we nog niet.
Voor de afleverset heb je geen extra groepen nodig in je meterkast. Het kan zijn dat dit voor het elektrisch koken wel nodig is.
Omdat er water met hoge temperatuur je huis binnenkomt, kunnen de bestaande radiatoren meestal gewoon in gebruik blijven.
Als je aansluit op het warmtenet krijg je een afleverset in je woning. De afleverset heeft genoeg vermogen om je woning te kunnen verwarmen. Dit gebeurt via de radiatoren, hetzelfde als met een CV-ketel.
Nee, de aansluitkosten voor het aansluiten van een woning op Slim Warmtenet Zandweerd zijn afhankelijk van het type aansluiting en het type woning.
Als je een koopwoning hebt is de ketel van jou. Je kunt er dus voor kiezen om de ketel te verkopen. Huur je een woning? Dan beslist de verhuurder wat er met jouw ketel gebeurt.
Je CV-ketel moet worden verwijderd en de afleverset moet in je woning geplaatst. Dat betekent dat er 2 buizen je woning in moeten. Afhankelijk van de plek van de afleverset komen er ook twee buizen door je huis. Soms moet hiervoor geboord of gezaagd worden in jouw woning.
Om aan te kunnen sluiten op het warmtenet is het technisch niet nodig dat je woning goed geïsoleerd is. Het is wel heel verstandig om dit te doen. Als je woning goed geïsoleerd is verbruik je minder energie en bespaar je geld. Wil je je weten welke mogelijkheden er zijn om je woning te isoleren? Kijk dan op duurzaamdeventer.nl/isoleren(Verwijst naar een externe website).
Als je bent aangesloten op het warmtenet heb je nog steeds een contract nodig voor stroom. Het deel voor gas kun je opzeggen. Kijk goed naar het contract dat je hebt of nog opnieuw gaat afsluiten. Er zijn tegenwoordig al leveranciers waar je het gascontract gratis op kunt zeggen als je woning van het gas af gaat.
De buizen van het warmtenet moeten naar je woning. Dat betekent dat we door jouw voortuin moeten. Vaak gaat dit alleen om het pad naar je woning. Als het nodig is om in jouw tuin te graven dan zorgen we ervoor dat het weer netjes wordt achtergelaten.
Nee, om de subsidie te ontvangen moet je volledig van het aardags af gaan en moet dus je gasmeter verwijderd zijn uit je woning. Je kunt ervoor kiezen om je gasaansluiting voor nu nog te behouden, maar houd er dan rekening mee dat je extra kosten hebt. Deze kosten zijn voor het vastrecht, want je blijft voor gas betalen naast warmte en je krijgt geen subsidie.
De afleverset die in de woning wordt geplaatst is gemaakt om de woning te verwarmen. Deze set heeft geen koelfunctie.
De nieuwe huizen die gebouwd zijn in de Tuinen van Zandweerd hebben wel de mogelijkheid om het huis (beperkt) te koelen.
Mijn huurhuis
Jouw verhuurder beslist of jouw woning op het warmtenet gaat worden aangesloten. Als jouw woning binnen het aansluitgebied valt kun je ervanuit gaan dat de mogelijkheid bekeken wordt. Vraag om meer informatie bij jouw verhuurder.
De eigenaar van jouw woning moet beslissen of hij de woning aan wil sluiten op het warmtenet. Er zijn ook subsidiemogelijkheden voor particuliere verhuurders. Heeft jouw verhuurder hier een vraag over? Dan kan hij contact opnemen via warmtenetzandweerd@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
We willen ook graag dat de woningen die in een VVE vallen aan kunnen sluiten op het warmtenet. De beslissing om aan te kunnen sluiten op het warmtenet moet ook genomen worden in het bestuur van je VVE.
Mijn straat
Het antwoord is ja! Maar het is wel belangrijk dat de meeste mensen in de straat meedoen. Om een warmtenet aan te leggen moeten we de straat openmaken. Dit kost geld en we gaan de straat pas openmaken als er genoeg mensen meedoen.
Het is niet verplicht om deel te nemen aan het warmtenet.
Later aansluiten is altijd mogelijk. Het kan zijn dat aansluiten dan wel duurder is dan het eerste aanbod dat je krijgt.
Ja, afkoppelen van het warmtenet is mogelijk omdat je vrijwillig aansluit en daar een overeenkomst voor aangaat. Afsluiten kost echter wel geld. Houd ook rekening met de kosten om je huis op een andere manier te verwarmen. Als de gasaansluiting eenmaal uit je huis verwijderd is, kun je geen nieuwe gasaansluiting meer aanvragen. Je zult dan op een andere manier je woning moeten verwarmen.
Als het warmtenet wordt aangelegd betekent het dat we de straten moeten openmaken. De buizen van het warmtenet moeten erin. Het kan dus betekenen dat je geluidsoverlast hebt van de werkzaamheden of dat je een tijdje niet voor je deur kunt parkeren. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden, Mocht dit voor jouw persoonlijke situatie problemen opleveren, dan kijken we naar een passende oplossing.
Nee, je kunt je wel later nog aansluiten op het warmtenet. Het kan zijn dat aansluiten dan wel duurder is dan het eerste aanbod dat je krijgt.
Mijn wijk
De wijk Zandweerd bestaat uit zo'n 6.000 woningen. Er is genoeg warmte bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie voor zo'n 2200 woningen. Het warmtenet komt dus maar in een deel van de wijk.
Als alle wijkbewoners hun huis goed verduurzamen dan kunnen er meer woningen worden aangesloten. Het kan ook best zijn dat er in bepaalde straten geen interesse is voor het warmtenet en we daardoor nog kunnen uitwijken naar andere straten. Dus woon je aan de rand van het gebied dan maak je nog een kans dat je ook een aanbieding krijgt. Woon je verderop in de wijk, dan zoekt de gemeente voor jouw huis een alternatieve oplossing.
Door lokaal beheer kunnen we de kwaliteit van de warmtelevering waarborgen en snel reageren op vragen. Heb je een storing? Dan kun je snel bij ons terecht. De rioolwaterzuivering staat er nog heel wat jaren en we sluiten een leveringscontract met je af waarin we afspraken over de leveringszekerhied maken.
Mijn warmtenet
Je huis isoleren is altijd een goed idee. Zo verbruik je minder warmte en is energie afrekening lager. Voor kleine ingrepen kan je contact opnemen met de klussendienst: zoals tochtstrips en radiatorfolie.
Mijn warmtebedrijf
Financiën en betalingen
De tarievenkaart bevat veel begrippen. Een aantal van deze begrippen leggen we uit:
Vaste kosten
Je maandelijkse verbruik is opgebouwd uit vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten bestaan uit de volgende onderdelen:
- Vastrecht: Dit zijn de kosten voor het hebben van een aansluiting op het warmtenet.
- Afleverset: Dit zijn de kosten voor het onderhoud, de service en de vervanging van je afleverset.
- Meettarief: Dit zijn de kosten voor het uitlezen van de meter op je afleverset.
Variabele kosten
De variabele kosten zijn de kosten die je betaalt voor je warmteverbruik. De hoogte van deze kosten is dus afhankelijk van je verbruik. Een warmtenet berekent je verbruik in gigajoules (GJ).
Je vindt je factuur in Mijn Warmte. Je vindt de knop rechts bovenin de website.
Je kunt je contactgegevens en betalingsgegevens aanpassen. Ook je voorschotbedrag kan je aanpassen. Daarnaast gebruik je Mijn Warmte om een verhuizing door te geven.
Dat kan via Mijn Warmte. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met de klantenservice, zij helpen je verder.
Wij raden het aan om je voorschotbedrag iets hoger in te schatten dan wat je verwacht. Zo voorkom je dat je mogelijk moet bijbetalen. In Mijn Warmte kun je zien of je termijnbedrag nog past bij je verbruik.
Het voorschot is gebaseerd op een geschat verbruik in een jaar. Je betaalt maandelijks een voorschotbedrag. Aan het eind van het jaar maken we de balans op van je verbruik en verrekenen we de betaalde voorschotten met deze eindafrekening.
Rond de 1e van de maand.
Storing en onderhoud
Je betaalt geen extra kosten voor service en onderhoud aan je afleverset. De kosten voor storingen en onderhoud zijn inbegrepen in het vastrecht.
Je betaalt geen kosten voor het verhelpen van een storing in de afleverset. Blijkt dat de storing aan de binnen installatie ligt (dus na de afleverset) dan brengen we wel kosten in rekening.
Huur je een woning, neem dan contact op met je verhuurder.
De actuele tarieven kun je vinden op de tarievenkaart.
Enkele voorbeelden
Voorbeeld: Je hebt geen warmte in je hele huis, ook heb je geen warm water. Er blijkt een storing te zijn in je afleverset. Het Warmtebedrijf komt langs en lost de storing op. Je hebt geen kosten.
Voorbeeld: Een radiator in je woning wordt niet warm. Het blijkt dat je radiator niet goed ontlucht is. Dit is iets wat je zelf moet doen. Als je hiervoor het Warmtebedrijf belt brengen we kosten in rekening.
Voorbeeld Tuinen van Zandweerd: De storing blijkt in je warmtepomp te zitten en niet in het warmtenet. Dan brengen we kosten in rekening.
Heb je hier vragen over neem dan contact met ons op.
Administratie
Het kan zijn dat de mail in spambox of ongewenst is terechtgekomen. Is dat niet het geval? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Het is belangrijk dat je een verhuizing aan ons doorgeeft. Om een verhuizing door te geven kun je inloggen in Mijn Warmte. Hier kun je via de knop uithuizing doorgeven je verhuizing bij ons melden.
Klachten
We gaan graag met je in gesprek, bel ons op 0570 - 69 37 79(Verwijst naar een telefoonnummer) of mail je klacht naar warmtenetzandweerd@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Mijn warmtebron
Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen waardoor warm water stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om woningen te verwarmen en te voorzien van warm water.
Dit netwerk van leidingen heeft een bron waar de warmte uitgehaald wordt. Dat kan industrie zijn, maar ook de warmte van het water van de rioolwaterzuivering.
In plaats van een cv-ketel in elk huis, wordt het warmte water uit de rioolwaterzuivering centraal verwarmd door warmtepompen in de wijk. Het afgekoelde water, dat de huizen van warmte heeft voorzien, stroomt daarna terug naar de warmtepompen om opnieuw verwarmd te worden.
Aan Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer werken verschillende partijen samen:
- Gemeente Deventer: De gemeente coördineert en financiert het project.
- Waterschap Drents Overijsselse Delta: Zij leveren de restwarmte van de rioolwaterzuivering.
- Verhuurders: Woningcorporaties ieder1 en Rentree en verhuurder Stichting Eigen Bouw sluiten huurwoningen aan op het warmtenet.
- Provincie Overijssel: De provincie ondersteunt het project met subsidies en leningen.
Deze samenwerking zorgt ervoor dat het warmtenet efficiënt en duurzaam kan worden gerealiseerd.
De aanleg van Slim Warmtenet Zandweerd wordt betaald door subsidies, leningen en bijdragen van verschillende partijen:
- Gemeente Deventer: de gemeente speelt een centrale rol en heeft een subsidie van €13 miljoen gekregen voor de aanleg van het warmtenet.
- Provincie Overijssel: de provincie ondersteunt het project met een subsidie van €1,7 miljoen en een lening van €1 miljoen.
- Waterschap Drents Overijsselse Delta: zij leveren de restwarmte die als bron voor het warmtenet dient.
Deze gezamenlijke inspanningen zorgen ervoor dat het warmtenet efficiënt en duurzaam kan worden gerealiseerd.
Voor 2050 stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas. Voor de gemeente Deventer heeft de gemeente gekeken naar beschikbare warmtebronnen voor de aanleg van warmtenetten. Voor de Zandweerd ligt de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) ten Noorden van de wijk. De restwarmte van de RWZI heeft voldoende warmte beschikbaar voor zo'n 2200 woningen.
Voor veel woningen in Zandweerd is een alternatief voor verwarmen met aardgas erg kostbaar. Vaak is een grote verbouwing van de woning nodig voordat dit mogelijk is. Om te kunnen verwarmen met een warmtepomp moeten woningen goed geïsoleerd zijn en verwarmd worden met vloerverwarming. Omdat je bij Slim Warmtenet Zandweerd alleen een afleverset in je woning nodig hebt is dit een goede oplossingen voor de wijk Zandweerd.
Hoewel sommige huizen in Zandweerd al zijn aangesloten op het warmtenet, worden ze nog steeds met gas verwarmd. Dit komt omdat de warmtecentrales (nodig om de warmte op de juiste temperatuur te krijgen) nog worden gebouwd.
Het bouwen van deze warmtecentrales is een complex proces. Denk aan technische berekeningen en vergunningsprocedures die tijd kosten.
Om in de tussentijd de aangesloten woningen toch van warmte te voorzien, wordt tijdelijk gebruik gemaakt van gasketelcentrales.
De gemeente en betrokken partijen werken eraan om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en uiteindelijk alle huizen van het gas af te halen.
Een warmtenet ontwikkelen is een uitgebreid proces met meerdere fases. Elke stap is afhankelijk van belangrijke informatie en kost tijd - vaak jaren - vanwege de technische, financiële en organisatorische uitdagingen. Je kunt het zien als een strategisch bordspel. Bekijk de planning van het warmtenet.
De investering voor de aanleg van het warmtenet bestaat uit kosten voor aanleg van infrastructuur zoals leidingen, uitkoppeling bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), warmtecentrales en aansluitingen, vereist financiële middelen en planning. De totale kosten voor het realiseren van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer zijn circa 40 miljoen euro. Deze investeringen worden mogelijk gemaakt door subsidies, leningen van de provincie Overijssel en bijdragen van andere betrokken partijen.
Deze investering moet worden terugverdiend door de exploitatie (het uitbaten van het warmtenet). Dit betekent dat de inkomsten uit de levering van warmte voldoende moeten zijn om de operationele kosten te dekken. De operationele kosten zijn kosten voor activiteiten die nodig zijn om het warmtenet te onderhouden en te beheren (naast de kosten voor aanleggen zijn dit bijvoorbeeld warmteproductie, onderhoud van de leidingen en het leveren van warmte aan de gebruikers).
In het ondernemersplan is opgenomen dat het warmtenet over 30 jaar kostenneutraal is. Dat betekent dat de inkomsten de kosten inclusief de (her)investering dekken.
Nee, dit is niet juist. De OZB heeft geen relatie met het warmtenet. Wil je precies weten wat de OZB is en hoe deze wordt bepaald. Kijk dan op de website van de gemeente Deventer.(Verwijst naar een externe website)
Nee, je bent niet verplicht om je aan te sluiten op het warmtenet. De gemeente moedigt het gebruik van het warmtenet aan vanwege de voordelen voor duurzaamheid en energie-efficiëntie, maar het is geen verplichting. Realiseer je goed dat je als je besluit om niet mee te doen, je zelf nog opzoek moet naar een alternatief voor aardgas voor 2050.
We kijken nog of dit mogelijk is. Houdt er rekening mee dat later aansluiten duurder gaat zijn dan direct aansluiten.
Rioolwaterzuiveringsinstallatie
Nee, de temperatuur van het water dat uit de RWZI komt daalt en stijgt. Dit is afhankelijk van het seizoen en hoeveel regen er valt. De gemeente heeft het temperatuurverloop langdurig gemonitord. Het ontwerp van het Slim Warmtenet is aan de hand daarvan gemaakt. Met de temperatuur van het water bij de RWZI is voldoende duurzame warmte voor meer dan 2000 woningen.
Ja, we willen zeker zijn dat er altijd warmte geleverd kan worden aan de woningen. Daarom maken we gebruik van zogenaamde piekketels. Piekketels zijn gasgestookte ketels die als er heel veel warmte wordt gevraagd kunnen worden ingezet. Maximaal 20% van de geleverde warmte wordt door deze ketels verzorgd.
Om de warmte van de RWZI om te zetten naar een gescheiden leidingensysteem door de wijk, hebben we gezocht naar een locatie op of zo dicht mogelijk bij de RWZI. Omdat het waterschap een sterke voorkeur had om deze ruimte niet op hun terrein te plaatsen, hebben we ervoor gekozen om een plek te zoeken net buiten het terrein van het waterschap, onopvallend in de aanwezige groenstrook langs de Roland Holstlaan.
De aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de locatie bij de RWZI wordt binnenkort ingediend. Het eerst verwachte startmoment zal januari 2026 zijn.
Warmtecentrale aan de Rubensstraat
Voor de warmtecentrale aan de Rubensstraat is het uitgangspunt geweest om een locatie met zo weinig mogelijk (ruimtelijk) impact te vinden en dus gebruik te maken van bestaande bebouwing.
De warmtewisselaar haalt de warmte uit het afvalwater bij de rioolwaterzuivering. De warmtecentrale (meerdere warmtepompen) verhoogt de temperatuur van dat water tot 70 graden.
Dat is op dit moment nog niet bekend. Er loopt nog een aanbestedingsprocedure. Met de partij die deze aanbesteding wint gaan we een bouwteam vormen. In bouwteamverband werken we de techniek verder uit. Als randvoorwaarde geldt dat alle techniek die nodig is moet passen in wat in de omgevingsvergunningsaanvraag is vastgelegd, zoals bijvoorbeeld de grootte, het uiterlijk van het gebouw en (maximale) eisen t.a.v. geluid.
Volgens het geldende omgevingsplan mag er in de nacht maximaal 40 dB(A) geluid worden geproduceerd op de dichtstbij gelegen gevel van een woning. Dat is vergelijkbaar met het geluid dat een koelkast maakt. In de vergunningaanvraag gaan we zelfs uit van maximaal 38 dB(A).
We kijken wat nodig is. We zitten momenteel in de aanbestedingsfase. Dat betekent dat we een bedrijf selecteren om de ruimtes voor ons te bouwen. Zij gaan ook het onderhoud aan deze ruimtes uitvoeren via een vaste onderhoudscyclus. Als we een aannemer hebben geselecteerd stemmen we deze zaken met elkaar af. Voorwaarde is dat dit minimaal zo vaak is als nodig.
De ruimtes gaan 24/7 gemonitord worden. Dat betekent dat we een storing direct doorkrijgen en daarop kunnen reageren. Behalve brandsensoren komen er ook watersensoren om bij lekkage te waarschuwen.
We zitten nu in de opstartfase van het warmtenet. Net als veel andere warmtenetten draaien we daarom nog tijdelijk op aardgas en nog niet op de warmte van de rioolwaterzuivering. We werken hard aan de uitkoppeling van de rioolwaterzuivering en de warmtepompen. Als deze gebouwen af zijn, ontvang je duurzame warmte vanuit de rioolwaterzuivering.
De aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de locatie aan de Rubensstraat wordt binnenkort ingediend. Het eerst verwachte startmoment zal januari 2026 zijn.
Eind 2022 heeft Ennatuurlijk zich teruggetrokken als leverancier uit het warmtenet. Er waren toen al plannen voor nieuwbouw in de Zandweerd met een aansluiting op het warmtenet. Om dit door te kunnen laten gaan hebben we gekozen het warmtenet eerst met gas te verwarmen.
Nu in 2023 de gemeenteraad heeft besloten door te gaan met het warmtenet hebben we eerst veel stappen moeten nemen om dit ook in de organisatie goed te regelen. Dat is klaar en nu kunnen we echt aan de slag. Daarom vragen we nu pas de vergunning aan voor deze gebouwen.
Nee, de kosten gaan niet omhoog. We hebben hier in de berekening van de kosten al rekening mee gehouden.
Staat je vraag er niet tussen?
Heb je andere vragen over het Slim Warmtenet Zandweerd? Mail ons dan op warmtenetzandweerd@deventer.nl(Verwijst naar een e-mailadres).